Akademia LeMag

Wiedza winiarska

Cielistość w winach

Wykorzystanie drożdży i preparatów drożdżowych, w celu uzyskania balansu pomiędzy strukturą i kwasowością

Tomasz Wojtkowski, Konrad Krysowaty na podstawie „Roundness in wines” autorstwa: Anne Flesch

Starzenie wina na osadzie - élevage sur lies

Wykorzystanie osadu drożdżowego do starzenia win ma wiele zalet. Zabieg ten zapewnia nie tylko rozbudowę bukietu wina o dodatkowe aromaty, ale zwiększa też jego strukturę. Ponadto zapobiega utlenianiu i niestabilności strukturalnej.

Konrad Krysowaty, Tomasz Wojtkowski na podstawie: „ The Science of Lees Aging”by Jim Clarke

Redukcja! Czym właściwie jest i czy zawsze jest zła?

Lotne związki siarki to aromaty, które mogą przybrać szerokie spektrum zapachów, zgniłych jaj, spalonej zapałki a w ekstremalnych przypadkach – nawet kanalizacji. Jednak czym właściwie jest redukcja w winie, i czy jej obecność zawsze jest wyłącznie negatywna?

Konrad Krysowaty, Tomasz Wojtkowski na podstawie: „The Science Behind Reductive Aromas in Wine”by Alex Russan

Dane:

"LeMag" Zdzisław Leszek Wojtkowski
ul. Mireckiego 39/5,
96-300 Żyrardów
NIP 838-105-78-91
Nr konta mbank:
42 1140 2004 0000 3102 6165 2596

Biuro/Zamówienia:

(46) 855-49-59, (46) 855-35-60

Wsparcie techniczne:

607 875 095, 601 356 311

Biuro/Zamówienia:

biuro@centrumfermentacji.pl

Współpraca

lemag@centrumfermentacji.pl

Partnerzy:

Fermentis

fermentis.com

OakWise

oak-wise.fr

JGR Corks

jgr.pt